Każdy wie, że picie
kawy jedynie dla smaku mija się z celem. Używana jest, by
usunąć zmęczenie, ułatwić oddychanie itp. Jednak nie każdy wie, że zbyt
częste picie tej używki powoduje przyzwyczajenie organizmu do kofeiny zawartej
w kawie i wówczas staje się ona bezużyteczna.
Lekarze podejrzewają, że kawa pita przez dzieci powoduje u nich nadpobudliwość
czy też zaburza rozwój kości. Inną hipoteza, do tej pory niepotwierdzoną
jest powodowanie przez kawę raka pęcherza moczowego i trzustki. Ważne jest
także, iż kawy nie powinny pić osoby starsze, ponieważ kofeina powoduje wytrącanie
wapnia z organizmu, co w konsekwencji może doprowadzić do osteoporozy.
Te wszystkie fakty prowadzą do jednej konkluzji - pić kawę nie
za często, w ilości nie przekraczającej 650 mg kofeiny dziennie (tj. 4 - 5
filiżanek). Warto również wiedzieć, że kofeina, jak inne narkotyki uzależnia,
toteż kawą również można sobie zaszkodzić. Co prawda dawka śmiertelna
wynosi około 80 filiżanek, ale lepiej nie ryzykować.
Kawa czy herbata?
Oczywiście, że herbata!
Herbata nie zawiera kofeiny, tylko teinę, jedyną jej wadą, jest zawartość
miedzi. Jednak rekompensują nam to bioflawonoidy. Zwane są witaminą P i
usuwają z organizmu wolne rodniki i to do pięciuset razy skuteczniej niż
witamina C. Co poza tym? Nie dopuszczają do rozwoju raka, łagodzą reakcje
alergiczne, chronią zęby przed próchnicą, a geny przed uszkodzeniem,
zmniejszają poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Zatem bliskie
prawdy jest stwierdzenie, iż ludzie pijący herbatę są zdrowsi niż pijący
kawę.
Herbata herbacie nie równa
Naukowcy
zgodnie twierdzą, że herbaty niesfermentowane (zielone) lub
półsfermentowane
(czerwone) są zdrowsze niż sfermentowane (czarne), ponieważ
zawierają więcej bioflawonoidów. W miarę z upływem lat coraz więcej
dowiadujemy się o leczniczych właściwościach zielonej herbaty: zapobiega
rakowi płuc, piersi, jelita grubego, prostaty, żołądka, a nawet skóry
(stosowana zewnętrznie w kosmetykach). Już jedna filiżanka dziennie ma
dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Jednak ze względu na zawartość teiny nie
powinno się pić więcej niż 10 filiżanek czarnej herbaty dziennie.
Co dalej?
Herbaty nie należy zalewać
wrzątkiem (sprzyja to rakowi przełyku i traci smak). Nie powinno się również
jej słodzić, ponieważ to również zabija smak napoju. Nie dolewać mleka,
gdyż hamuje ono rozkład cennych składników w organizmie. Polecam herbatę liściastą,
nie z torebki, ponieważ posiada znacznie lepszy smak i lepszą jakość.
^ do góry