Klasyfikacja herbaty i jej gatunki

Herbatę klasyfikuje się ze względu na część latorośli, z której zostanie wyprodukowana dana herbata. W związku z tym, najlepszą jest ta, przygotowywana z jeszcze nie rozwiniętych pączków. Nazywa się "Tippy Golden Flowery Orange Pekoe", czyli po prostu herbata kwiatowa. Za herbatę pierwszego gatunku uważana jest ta, wytwarzana z pierwszych, młodziutkich listków i maleńkich pączków. Nazywa się ja Flower Orange Pekoe. Istnieje także herbata drugiego gatunku. Jest to Orange Pekoe. Produkuje się ją z "drugich listków", czyli ze starszych, już rozwiniętych części latorośli. Pekoe, Pekoe Souchong, Broken Orange Pekoe, Broken Pekoe, Broken Souchong, to herbaty wytwarzane z trzecich, czwartych, piątych i późniejszych listków krzewu herbacianego. Zebrane liście po ciężkiej drodze (patrz "O herbacie") dzieli się na gatunki, które zależą od sposobu wytwarzania danej herbaty.

I tak najpopularniejszą herbatą w Europie jest:

Herbata Czarna - składają się na nią listki sfermentowane. Stanowi ona 98% światowego handlu i jest produkowana głównie przez Chiny i Indonezję.

Herbata Zielona - jest bardziej gorzka od czarnej i ma piękny słomkowy kolor. Stanowi ona podstawę Japońskiego ceremoniału picia herbaty. (patrz "Chanoyu") Rozpowszechniona głównie w krajach Azji Wschodniej.

Herbata Żółta - pośrednia pomiędzy czarną, a zieloną. Poddawana jest temu samemu procesowi co ta pierwsza, tyle tylko, że w herbacie żółtej etap fermentacji zostaje nagle przerywany. Występuje wyłącznie w Chinach. W Europie bardzo mało znana.

Herbata Biała - herbata ta nie podlega żadnemu procesowi. Zbiera się ją tylko raz roku i tylko ręcznie. Natychmiast po tym zostaje ona suszona. Przez prawdziwych znawców jest uznawana za najwyższy gatunek.
Dzieli się ona na dwa podgatunki:


1. Pai Mu Tan , oraz
2. Yin Zan (Srebrna Igła) - jest to najdroższa herbata na świecie. Można o niej powiedzieć, że jest to prawdziwy "biały kruk" wśród herbat.

Herbaty Aromatyzowane - sporządza się je z różnego rodzaju herbat (m. in. czarnej, zielonej, żółtej). Wszystko dzieje się w tzw. bębnach obrotowych, w których do kręcących się listków dodaje się troszkę płatków kwiatowych, skórki z owoców (np. pomarańczy). Można też rozpylić wewnątrz bębna olejki zapachowe, np. owocowe, kwiatowe, korzenne, a nawet niektóre alkohole. Najbardziej znaną herbatą aromatyzowaną jest Earl Gray.
Obszary uprawy Yerba Mate
Herbata Mate (tzw. Yerba Mate) - na Polskim rynku jest już od dawna, aczkolwiek jest bardzo mało znana. Herbata ta uprawiana jest w Południowej Ameryce, dokładniej w Argentynie, w prowincji Misiones. Jest to napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Nazwę temu napojowi nadali (prawdopodobnie) misjonarze jezuiccy.

Herbata Czerwona - ulega krótkiej fermentacji, co czyni jej właściwości bliskimi do herbaty czarnej. Produkuje się je przede wszystkim w Chinach. Liście tej herbaty są zawsze całe, nie połamane od razu po zerwaniu poddawane obróbce. W wyniku krótkiego procesu fermentacji brzegi i koniuszki liści mają czerwony odcień. Herbaty czerwone uzyskały w handlu międzynarodowym nazwę Oolongi. Mają intensywny, trochę korzenny aromat i zapach. Ponad to charakteryzują się wysoką ekstraktywnością i dużą zawartością taniny. Są trwalsze niż herbaty czarne. Odmianą lekko sfermentowanej herbaty czerwonej jest puszong, używany często jako baza herbaty jaśminowej i innych herbat aromatyzowanych.

^ do góry



Wstecz