|
|||||||||||||||||||||||||
Rooibos to w dokładnym tłumaczeniu czerwony krzew. Jest to roślina pochodząca z Południowej Afryki.
Osiąga ona wysokość do 1,5 metra. Uprawiana jest w Górach Cedar. Tereny, na których rośnie nie są doskonałym miejscem dla roślin - suche lato,
piaszczyste gleby, stepowa roślinność i pora deszczowa zimą. Miejsca, w których uprawia się herbatę, są jej naturalnym miejscem wegetacji, więc roślina ta nie potrzebuje
żadnych nawozów. Dzięki temu herbata Rooibos jest całkowicie naturalna.
Listki tej rośliny są bardzo cienkie. Zbiera się je latem, rozdrabnia, zrasza wodą i poddaje fermentacji, a następnie suszy na słońcu.
Szczególnymi zaletami tego napoju są: brak kofeiny i garbnika, więc może ją pić każdy, nie wyłączając w tym i niemowląt.
Pomaga przy bezsenności i kłopotach żołądkowych, ale o tym za chwilę.
Poza tym ma jeszcze bardzo wysoką zawartość witaminy C, oraz wielu substancji mineralnych i mikroelementów jak wapń,
żelazo, cynk, miedź, potas, magnez, mangan, fluor, czy sód.
Niektórzy naukowcy, np. południowoafrykański chemik Daneel Ferreira, przypisują herbacie Rooibos naprawdę lecznicze właściwości, gdyż
ze względu na dużą zawartość flawonoidów (biosubstancje), które działają jako antyutleniacze, chroni ludzki organizm przed szkodliwymi
cząsteczkami tlenu, które mogą być przyczynami takich chorób jak zawał serca, czy rak.
Herbatę Rooibos można pić przez cały dzień. Rano, by pobudzić organizm do życia, w ciągu dnia, by ugasić pragnienie, a wieczorem, dla uspokojenia, odprężenia i lepszego snu. Jak ją parzyć?
Wyparzyć czajniczek i zalać w nim herbatę gotującą się wodą i pozostawić do zaparzenia. Herbatę Rooibos parzy się w proporcjach 1 torebka lub łyżeczka na 1 szklankę. |
|||||||||||||||||||||||||
|