Artykuły | Przepisy | Herbaciarnie | Galeria | Rozrywka | O stronie | Forum
 
Artykuły:
 
Opis herbaty
Chanoyu
Gong-Fu Cha
Mieszanki
Pionierzy
Ameryka
Europa
Klasyfikacja
Eliksir...
Aromatyzowane
Rooibos
Herbaciarnie
Orientalne
Spożycie
Tablice
Ciekawostki
Co Lepsze?
Co w herbacie?
Wróżenie z fusów
Pastylka

Wersja dla drukarki


Herbata z czerwonego krzewu (rooibos)

Rooibos to w dokładnym tłumaczeniu czerwony krzew. Jest to roślina pochodząca z Południowej Afryki. Osiąga ona wysokość do 1,5 metra. Uprawiana jest w Górach Cedar. Tereny, na których rośnie nie są doskonałym miejscem dla roślin - suche lato, piaszczyste gleby, stepowa roślinność i pora deszczowa zimą. Miejsca, w których uprawia się herbatę, są jej naturalnym miejscem wegetacji, więc roślina ta nie potrzebuje żadnych nawozów. Dzięki temu herbata Rooibos jest całkowicie naturalna. Listki tej rośliny są bardzo cienkie. Zbiera się je latem, rozdrabnia, zrasza wodą i poddaje fermentacji, a następnie suszy na słońcu. Szczególnymi zaletami tego napoju są: brak kofeiny i garbnika, więc może ją pić każdy, nie wyłączając w tym i niemowląt. Pomaga przy bezsenności i kłopotach żołądkowych, ale o tym za chwilę. Poza tym ma jeszcze bardzo wysoką zawartość witaminy C, oraz wielu substancji mineralnych i mikroelementów jak wapń, żelazo, cynk, miedź, potas, magnez, mangan, fluor, czy sód. Niektórzy naukowcy, np. południowoafrykański chemik Daneel Ferreira, przypisują herbacie Rooibos naprawdę lecznicze właściwości, gdyż ze względu na dużą zawartość flawonoidów (biosubstancje), które działają jako antyutleniacze, chroni ludzki organizm przed szkodliwymi cząsteczkami tlenu, które mogą być przyczynami takich chorób jak zawał serca, czy rak.
Herbata Rooibos nie zawiera żadnych środków konserwujących i barwników, dzięki czemu ma doskonały, naturalny smak, jest słodka, łagodna i aromatyczna, nawet przy dłuższym parzeniu. Herbata ta łączy w sobie najlepsze cechy herbaty czarnej, owocowej i ziołowej. Oprócz wielu walorów smakowych, posiada ona także właściwości lecznicze:

  • działa rozkurczowo np. przy kolkach, bezpośrednio na układ nerwowy.

  • u matek karmiących stymuluje wytwarzanie pokarmu.

  • pomaga przy problemach pokarmowych i żołądkowych, np. biegunka, zatwardzenie itp.

  • działa leczniczo przy alergiach i astmach.

  • działa leczniczo również na choroby skóry, np. trądzik i goi zewnętrzne, trudno gojące się rany (należy jej wtedy używać jako okład zewnętrzny).

  • działa kojąco przy bólach głowy, bezsenności, rozdrażnieniu, skokach ciśnienia itp.

  • jest napojem uspokajającym, wspomaga przemianę materii, ma mało kalorii, przez co wspomaga kuracje odchudzające.

  • wzmacnia system odpornościowy i opóźnia proces starzenia.

  • z uwagi na wysoką zawartość mikroelementów wpływa korzystnie na zęby, kości i skórę.

  • nie zawiera kofeiny - mogą ja pić osoby chore na nerki.


Herbatę Rooibos można pić przez cały dzień. Rano, by pobudzić organizm do życia, w ciągu dnia, by ugasić pragnienie, a wieczorem, dla uspokojenia, odprężenia i lepszego snu.



Jak ją parzyć?

Wyparzyć czajniczek i zalać w nim herbatę gotującą się wodą i pozostawić do zaparzenia. Herbatę Rooibos parzy się w proporcjach 1 torebka lub łyżeczka na 1 szklankę.
Można ją też parzyć na wolnym ogniu w żaroodpornym dzbanuszku. Najlepszy smak ma po pięciominutowym zaparzaniu. Można ją jeszcze dosłodzić miodem, a pija ją się zarówno na gorąco, jak i na zimno.

^ do góry


© Copyright Lucky 2006

Strona powstała 12.maja.1998 roku

Materiały znajdujące się na stronie można wykorzystywać dowolnie tylko i wyłącznie do celów niekomercyjnych.
W przypadku wykorzystania ich do celów komercyjnych proszę o kontakt z autorem strony.