|
Tablice zaparzania
|
Ilość na filiżankę
|
Temperatura wody
|
Czas zaparzania
|
Chiny i Tajwan
|
|
|
|
Herbaty białe
|
5 g
|
70oC – 85oC
|
15 min (Yin Zhen)
7 min (Pai Mu Tan)
|
Herbaty zielone
|
5 g
|
70oC – 95oC
|
3 min
|
Herbaty częściowo fermentowane
|
2,5 g
|
95oC
|
7 min
|
Herbaty czarne
|
2,5 g
|
95oC
|
5 min
|
Indie
|
|
|
|
Darjeeling z wiosennych zbiorów
|
3,5 g
|
95oC
|
3 min
|
Inne czarne herbaty
|
|
|
|
Z całych listków
|
2,5 g
|
95oC
|
5 min
|
Z połamanych listków
|
2,5 g
|
95oC
|
3 min
|
Ze zmielonych listków
|
2,5 g
|
95oC
|
2 min
|
Mieszanki herbat aromatyzowanych
|
|
|
|
Na bazie czarnych herbat
|
2,5 g
|
95oC
|
5 min
|
Na bazie herbat częściowo fermentowanych
|
2,5 g
|
95oC
|
7 min
|
Na bazie herbat zielonych
|
2,5 g
|
95oC
|
3 min
|
^ do góry
|