Artykuły | Przepisy | Herbaciarnie | Galeria | Rozrywka | O stronie | Forum
 
Artykuły:
 
Opis herbaty
Chanoyu
Gong-Fu Cha
Mieszanki
Pionierzy
Ameryka
Europa
Klasyfikacja
Eliksir...
Aromatyzowane
Rooibos
Herbaciarnie
Orientalne
Spożycie
Tablice
Ciekawostki
Co Lepsze?
Co w herbacie?
Wróżenie z fusów
Pastylka

Tablice zaparzania

 

Ilość na filiżankę

Temperatura wody Czas zaparzania


Chiny i Tajwan
     
Herbaty białe 5 g 70oC – 85oC 15 min (Yin Zhen)
7 min (Pai Mu Tan)
Herbaty zielone 5 g 70oC – 95oC 3 min
Herbaty częściowo fermentowane 2,5 g 95oC 7 min
Herbaty czarne 2,5 g 95oC 5 min

Indie
     
Darjeeling z wiosennych zbiorów 3,5 g 95oC 3 min

Inne czarne herbaty
     
Z całych listków 2,5 g 95oC 5 min
Z połamanych listków 2,5 g 95oC 3 min
Ze zmielonych listków 2,5 g 95oC 2 min

Mieszanki herbat aromatyzowanych
     
Na bazie czarnych herbat 2,5 g 95oC 5 min
Na bazie herbat częściowo fermentowanych 2,5 g 95oC 7 min
Na bazie herbat zielonych 2,5 g 95oC 3 min
 

^ do góry


© Copyright Lucky 2006

Strona powstała 12.maja.1998 roku

Materiały znajdujące się na stronie można wykorzystywać dowolnie tylko i wyłącznie do celów niekomercyjnych.
W przypadku wykorzystania ich do celów komercyjnych proszę o kontakt z autorem strony.