|
Wersja dla drukarki
[ Informacje ogólne |
Akcesoria | Ceremonia ]
Gong-Fu Cha (Kung-Fu Cha)
Informacje ogólne
Zwyczaj delektowania się smakiem herbaty według chińskiego ceremoniału
Gong-fu cha staje się coraz bardziej znany i popularny na całym świecie. Wzrasta liczba koneserów – wielbicieli szlachetnych herbat chińskich, które wymagają odpowiedniego traktowania i specjalnego przygotowania – zarówno w sposobie parzenia, jak i podawania. Każdy rodzaj herbaty ma inne wymagania, jeśli chodzi o dozowanie liści, temperaturę wody, czas parzenia, istotny jest także dobór naczyń.
Prowincja
Fukien, Guandong oraz Tajwan są rejonami, gdzie tradycyjnie herbata oolong cieszy się największą popularnością. Sposób parzenia oolongów stanowi pierwowzór gong-fu cha. Najlepszymi naczyniami do przygotowania tego rodzaju herbat są: mały czajniczek (lub filiżanka
gawian) oraz czarki (cha-bei)
o pojemności ok. 20 ml. Czajniczek i czarki ustawia się na specjalnej tacy z dziurkami, przez które podczas parzenia niepotrzebna woda może swobodnie spływać do zbiorniczka stanowiącego podstawkę tacy. W
Gong-fu cha często używa się małego dzbanka (cha-hai), do którego wlewa się herbatę uprzednio zaparzoną w czajniczku, a z dzbanka przelewa do czarek. Nieodłącznym elementem
Gong-fu cha jest
podgrzewany czajnik z gorącą wodą potrzebny przy kolejnych zaparzaniach herbaty.
Na Tajwanie przez ostanie 30 lat opracowano różne wyrafinowane sposoby serwowania Gong-fu cha; wprowadzono
np. wen–xiang bei – mini kubeczki do sprawdzania aromatu. Sposób ich użycia polega na wlaniu weń herbaty, następnie przelaniu jej do czarki. W pustym kubeczku pozostaje zapach charakterystycznego
oolonga.
Tradycja parzenia w stylu Gong-fu ma różne oblicza - powstało wiele szkół używających rozmaite zestawy, które liczyć mogą bardzo wiele dodatkowych akcesoriów jak np. cha-he - naczynie do prezentowania liści przed zaparzaniem, czy
cha-jin specjalny ręcznik przeznaczony do wycierania czajniczka, cha-chuan - miseczka w której umieszcza się czajniczek. Powszechnie przy parzeniu używa się szczypców do przenoszenia wyparzonych czarek, oraz mini szufelki do nabierania herbaty. Przy formalnym spotkaniu herbacianym istnieje podział na gości i prowadzącego.
Wysokogatunkowe oolongi mogą być zaparzane kilkakrotnie, dając wspaniały w smaku napar. Co ciekawe, w zależności od umiejętności osoby przygotowującej herbatę możemy otrzymać napój o różnym smaku i aromacie.
W wielu chińskich herbaciarniach używa się zestawu Gong-fu podczas Cha-yi - formalnej sztuki serwowania szlachetnych gatunków herbat. W zestawie do
Gong-fu cha możemy przygotować herbaty typu pu-erh, czy czarne. W prowincjach Fukien lub Guandong proste, praktyczne zestawy do herbaty Gong-fu cha można spotkać na każdym kroku: w biurze, domu, czy nawet ulicznym kramie.
Dziękuję Adamowi za pomoc
w napisaniu tego artykułu.
^
do góry
|