Artykuły | Przepisy | Herbaciarnie | Galeria | Rozrywka | O stronie | Forum
 
Artykuły:
 
Opis herbaty
Chanoyu
Gong-Fu Cha
Mieszanki
Pionierzy
Ameryka
Europa
Klasyfikacja
Eliksir...
Aromatyzowane
Rooibos
Herbaciarnie
Orientalne
Spożycie
Tablice
Ciekawostki
Co Lepsze?
Co w herbacie?
Wróżenie z fusów
Pastylka

Wersja dla drukarki

[ Historia | Miejsce | Mistrzowie | Ceremonia | Słowniczek ]

Mistrzowie

 

Mistrzowie Chanoyu utrzymywali, że sztukę mogą docenić tylko ci, którzy uczynili z niej trwały składnik swego istnienia. Tak więc starali się dostosować swoje codzienne życie do wyrafinowania, jakie panuje w pawilonie herbacianym. Starali się uosabiać sztukę.
Mistrzowie ceremonii uczynili bardzo wiele dla architektury i dekoracji wnętrz. Można wręcz śmiało sięgnąć po określenie - zrewolucjonizowali. Wszystkie sławne ogrody japońskie projektowali właśnie mistrzowie Chanoyu. W każdej niemal dziedzinie sztuki japońskiej można doszukać się wkładu mistrzów. Matcha
Historia Chanoyu zapisała na swoich kartach imiona wielu ważnych mistrzów ceremonii, którzy mieli ogromny wpływ na rozwój rytuału. Pierwszy z nich, mnich Ei-Sai (1141 - 1215) jako pierwszy wprowadził do ceremonii sproszkowaną herbatę (matchę). Późniejsi mistrzowie to: Noami (1397 - 1421), Mokichi Shoku (1423 - 1502), Murato Jaku, który stworzył "Drogę Herbaty" (chado), Takeno Joo (1502 - 1555) i Sen Rikyu (1521 - 1591), który zapisał i sformalizował zasady ceremonii w takim kształcie, w jakim są znane do dziś. Na podstawie filozofii Zen Rikyu ustanowił cztery najważniejsze wyznaczniki Chanoyu: wa (harmonia), kei (szacunek), sei (prostota), oraz jaku (spokój).

^ do góry


© Copyright Lucky 2006

Strona powstała 12.maja.1998 roku

Materiały znajdujące się na stronie można wykorzystywać dowolnie tylko i wyłącznie do celów niekomercyjnych.
W przypadku wykorzystania ich do celów komercyjnych proszę o kontakt z autorem strony.