|
Wersja
dla drukarki
[ Historia
| Miejsce
| Mistrzowie
| Ceremonia
| Słowniczek
]
Mistrzowie
Mistrzowie
Chanoyu utrzymywali, że sztukę mogą docenić tylko ci, którzy uczynili z
niej trwały składnik swego istnienia. Tak więc starali się dostosować
swoje codzienne życie do wyrafinowania, jakie panuje w pawilonie herbacianym.
Starali się uosabiać sztukę.
Mistrzowie ceremonii uczynili bardzo wiele dla architektury i dekoracji wnętrz.
Można wręcz śmiało sięgnąć po określenie - zrewolucjonizowali.
Wszystkie sławne ogrody japońskie projektowali właśnie mistrzowie Chanoyu.
W każdej niemal dziedzinie sztuki japońskiej można doszukać się wkładu
mistrzów.
Historia Chanoyu zapisała na swoich kartach imiona wielu ważnych mistrzów
ceremonii, którzy mieli ogromny wpływ na rozwój rytuału. Pierwszy z nich,
mnich Ei-Sai (1141 - 1215) jako pierwszy wprowadził do ceremonii sproszkowaną
herbatę (matchę). Późniejsi mistrzowie to: Noami (1397 - 1421), Mokichi
Shoku (1423 - 1502), Murato Jaku, który stworzył "Drogę Herbaty"
(chado), Takeno Joo (1502 - 1555) i Sen Rikyu (1521 - 1591), który zapisał i
sformalizował zasady ceremonii w takim kształcie, w jakim są znane do dziś.
Na podstawie filozofii Zen Rikyu ustanowił cztery najważniejsze wyznaczniki
Chanoyu: wa (harmonia), kei (szacunek), sei (prostota), oraz jaku (spokój).
^
do góry
|