Artykuły | Przepisy | Herbaciarnie | Galeria | Rozrywka | O stronie | Forum
 
Artykuły:
 
Opis herbaty
Chanoyu
Gong-Fu Cha
Mieszanki
Pionierzy
Ameryka
Europa
Klasyfikacja
Eliksir...
Aromatyzowane
Rooibos
Herbaciarnie
Orientalne
Spożycie
Tablice
Ciekawostki
Co Lepsze?
Co w herbacie?
Wróżenie z fusów
Pastylka

Wersja dla drukarki

[ Historia | Miejsce | Mistrzowie | Ceremonia | Słowniczek ]

Słowniczek

  • Chanoyu - Japońska ceremonia herbaty. Dokładnie zaś oznacza "gorąca woda na herbatę".
  • Kaiseki - ceremonia Chanoyu, w czasie której serwowany jest obiad. Jest mniej rozbudowana niż właściwe Chanoyu. Potrawy serwowane nie są drogie, składniki zaś dobiera odpowiednio do pór roku, a porcje są małe. Zazwyczaj posiłek składa się z trzech dań i misy zupy. Zupa to zazwyczaj przyprawiona woda morska z brązowym, nie łuskanym ryżem. Reszta potraw składa się z ryb, gotowanych potraw i ryżu. Sake serwowana jest po posiłku.
  • Sake - wódka ryżowa, powinna być serwowana w temperaturze pokojowej.

Ceremonia

  • chadogu - ogólna nazwa wszystkich przyborów, niezbędnych do ceremonii herbaty.

  • chaire (natsume) - pojemniczki na sproszkowaną zieloną herbatą, pokryte laką - barwnikiem otrzymywanym z soku drzewa urushi.

  • chawan - czarka zaprojektowana i wykonana tak, aby uczynić picie herbaty przyjemnością.

  • chashaku - rodzaj łyżeczki używanej do nabierania sproszkowanej herbaty. Większość chashaku jest wykonana z bambusa, ale bywają te zrobione z kości słoniowej, czy drewna. Dawniej „ludzie herbaty” (chajin - określenie tych, którzy opanowali tajniki ceremonii herbaty) sami wykonywali swoje chashaku.

  • chasen – pędzelki wykonane z bambusa. W ceremonii herbaty jest element zwany chasen-toshi (sprawdzanie chasen). Jest to czynność mająca na celu wewnętrzne oczyszczenie i koncentrację umysłu, podczas gdy ogrzewamy chawan.

  • kaishi - papierowa serwetka, na której kładzie się tradycyjne japońskie słodycze, podawane w czasie ceremonii herbaty.

  • kashiyoji (wykałaczki do słodyczy) - są wykonane z pachnącego drewna, nazywa się je także kuromoji.

  • fukusa - kawałek jedwabnej tkaniny służący do wycierania i oczyszczania przyborów.

  • sensu - wachlarz używany podczas ceremonii herbaty. Nie służy jednak do wachlowania, stanowi znak wyróżniający gościa w pawilonie herbacianym. Służy do nakreślenia symbolicznej linii granicznej miedzy nim a osobą, której winni jesteśmy szacunek.

Pawilon herbaciany i ogród

  • chaschitsu - pawilon herbaciany

  • sukiya - miejsce w pawilonie herbacianym, w którym odbywa się ceremonia.

  • machiai - altana ogrodowa, w której goście czekaj na rozpoczęcie ceremonii.

  • roji - ścieżka ogordowa łącząca machiai z sukiya.

  • kakoi ("miejsce ogrodzone") -  pomieszczenia herbaciane wbudowane w dom, nie będące oddzielnymi budynkami.

  • mizuya - pomieszczenie, w którym przygotowuje się utensylia potrzebne do przeprowadzenia ceremonii.

  • tokonoma - centralna wnęka w sukiya, gdzie umieszczane są obrazy i kwiaty ku zbudowaniu gości..

  • katanakake - stojak na broń umieszczony przed wejściem do sukiya.

Nauczyciele

  • chado - droga herbaty.

  • wyznaczniki Chanoyu (chado) - wa (harmonia), kei (szacunek), sei (prostota), oraz jaku (spokój).

^ do góry 


© Copyright Lucky 2006

Strona powstała 12.maja.1998 roku

Materiały znajdujące się na stronie można wykorzystywać dowolnie tylko i wyłącznie do celów niekomercyjnych.
W przypadku wykorzystania ich do celów komercyjnych proszę o kontakt z autorem strony.