|
Wersja
dla drukarki
[ Historia
| Miejsce | Mistrzowie
| Ceremonia | Słowniczek
]
Słowniczek
- Chanoyu
- Japońska ceremonia herbaty. Dokładnie zaś oznacza "gorąca woda na
herbatę".
- Kaiseki
- ceremonia Chanoyu, w czasie której serwowany jest obiad. Jest mniej
rozbudowana niż właściwe Chanoyu. Potrawy serwowane nie są drogie, składniki
zaś dobiera odpowiednio do pór roku, a porcje są małe. Zazwyczaj posiłek
składa się z trzech dań i misy zupy. Zupa to zazwyczaj przyprawiona woda
morska z brązowym, nie łuskanym ryżem. Reszta potraw składa się z ryb,
gotowanych potraw i ryżu. Sake serwowana jest po posiłku.
- Sake
- wódka ryżowa, powinna być serwowana w temperaturze pokojowej.
Ceremonia
-
chadogu - ogólna
nazwa wszystkich przyborów, niezbędnych do ceremonii herbaty.
-
chaire (natsume)
- pojemniczki na sproszkowaną zieloną herbatą, pokryte laką - barwnikiem
otrzymywanym z soku drzewa urushi.
-
chawan - czarka
zaprojektowana i wykonana tak, aby uczynić picie herbaty przyjemnością.
-
chashaku -
rodzaj łyżeczki używanej do nabierania sproszkowanej herbaty. Większość
chashaku jest wykonana z
bambusa, ale bywają te zrobione z kości słoniowej, czy drewna.
Dawniej „ludzie herbaty” (chajin - określenie tych, którzy opanowali
tajniki ceremonii
herbaty) sami wykonywali swoje chashaku.
-
chasen – pędzelki
wykonane z bambusa. W ceremonii herbaty jest element zwany chasen-toshi
(sprawdzanie chasen). Jest to czynność mająca na celu wewnętrzne oczyszczenie i koncentrację
umysłu, podczas gdy ogrzewamy chawan.
-
kaishi -
papierowa serwetka, na której kładzie się tradycyjne japońskie słodycze,
podawane w czasie ceremonii herbaty.
-
kashiyoji (wykałaczki
do słodyczy) - są wykonane z pachnącego drewna, nazywa się je także
kuromoji.
-
fukusa - kawałek
jedwabnej tkaniny służący do wycierania i oczyszczania przyborów.
-
sensu - wachlarz
używany podczas ceremonii herbaty. Nie służy jednak do wachlowania,
stanowi znak wyróżniający gościa
w pawilonie herbacianym. Służy do nakreślenia symbolicznej linii
granicznej miedzy nim a osobą, której winni jesteśmy szacunek.
Pawilon
herbaciany i ogród
-
chaschitsu -
pawilon herbaciany
-
sukiya - miejsce
w pawilonie herbacianym, w którym odbywa się ceremonia.
-
machiai - altana
ogrodowa, w której goście czekaj na rozpoczęcie ceremonii.
-
roji - ścieżka
ogordowa łącząca machiai z sukiya.
-
kakoi ("miejsce
ogrodzone") - pomieszczenia
herbaciane wbudowane w dom, nie będące oddzielnymi budynkami.
-
mizuya -
pomieszczenie, w którym przygotowuje się
utensylia potrzebne do przeprowadzenia ceremonii.
-
tokonoma -
centralna wnęka w sukiya, gdzie umieszczane są obrazy i kwiaty ku
zbudowaniu gości..
-
katanakake -
stojak na broń umieszczony przed wejściem do sukiya.
Nauczyciele
^
do góry |