|
Wersja dla drukarki
[ Informacje ogólne |
Akcesoria | Ceremonia ]
Akcesoria
-
Drewniana lub
gliniana taca. W trakcie Gong-fu cha dużo wody zostaje zużytej.
Taca używana jest po to, aby nie trzeba było ścierać wody
ze stolika za każdym razem, gdy się wyleje, ponieważ zbiera się w
specjalnym pojemniku umieszczonym pod tacką.
-
Używane podczas
Gong-fu cha czajniczki stanowią bardzo ważny element w kulturze parzenia herbaty w Chinach. Wiele wieków tradycji i doświadczeń w tej dziedzinie dowiodło, że najlepszy rodzaj naczyń do parzenia herbat stanowią
czajniki rejonu
Yixing [isin] - nie szkliwione, wykonane z purpurowej glinki. Słyną z długości
utrzymywania ciepła. Mają ok. 180 cm3.
Kolekcjonowanie i konserwacja (pielęgnacja) czajników z Yixingu to oddzielny obszerny temat.
-
Czarki (cha-bei)
służą do picia herbaty. Mają ok. 25 cm3.
-
Czajnik (cha-hai)
na herbatę używany wtedy, gdy czarki są wciąż pełne, a herbata musy
zostać wylana z czajniczka, aby się za długo nie parzyła. Na górze
czajnika umieszczone jest sito, mające zapobiec przelaniu fusów z
czajniczka.
-
Herbata - najczęściej
są to wysoko gatunkowe oolongi, ale można również używać herbat pu-erh
i czarnych.
-
Przyrządy
herbaciane używane w trakcie ceremonii, typu szczypczyki, łyżeczka i
elementy używane w trakcie czyszczenia przyborów po
ceremonii.
Gaiwan- filiżanka z przykrywką i podstawka
Gawian jest popularny ze względu na wygodny sposób używania. W Europie jest raczej mało znany.
Najczęściej znajduje zastosowanie przy parzeniu szlachetnych herbat zielonych. Początkowo używanie
Gaiwanu może sprawiać pewne trudności ze względu na konieczność opanowania sztuki przelewania herbaty do czarek.
Cha-bei i Wen-xiang bei – Czarka i kubeczek do delektowania się aromatem
Wysokogatunkową herbatę pije się powoli. Dzięki niewielkiemu rozmiarowi czarek herbacianych delektowanie się smakiem stanowi naturalną przyjemność. Powstaje atmosfera wyciszenia i skupienia. W
dosłownym tłumaczeniu kubeczek wen–xiang bei służy do "wsłuchiwania"
się w aromat.
^
do góry
|