Artykuły | Przepisy | Herbaciarnie | Galeria | Rozrywka | O stronie | Forum
 
Artykuły:
 
Opis herbaty
Chanoyu
Gong-Fu Cha
Mieszanki
Pionierzy
Ameryka
Europa
Klasyfikacja
Eliksir...
Aromatyzowane
Rooibos
Herbaciarnie
Orientalne
Spożycie
Tablice
Ciekawostki
Co Lepsze?
Co w herbacie?
Wróżenie z fusów
Pastylka

Wersja dla drukarki

[ Informacje ogólne | Akcesoria | Ceremonia ]

Akcesoria

Gong-fu Cha - zestaw

  1. Drewniana lub gliniana taca. W trakcie Gong-fu cha dużo wody zostaje zużytej. Taca używana jest po to, aby nie trzeba było ścierać wody ze stolika za każdym razem, gdy się wyleje, ponieważ zbiera się w specjalnym pojemniku umieszczonym pod tacką.

  2. Używane podczas Gong-fu cha czajniczki stanowią bardzo ważny element w kulturze parzenia herbaty w Chinach. Wiele wieków tradycji i doświadczeń w tej dziedzinie dowiodło, że najlepszy rodzaj naczyń do parzenia herbat stanowią czajniki rejonu Yixing [isin] - nie szkliwione, wykonane z purpurowej glinki. Słyną z długości utrzymywania ciepła. Mają ok. 180 cm3.
    Kolekcjonowanie i konserwacja (pielęgnacja) czajników z Yixingu to oddzielny obszerny temat.
     

  3. Czarki (cha-bei) służą do picia herbaty. Mają ok. 25 cm3.

  4. Czajnik (cha-hai) na herbatę używany wtedy, gdy czarki są wciąż pełne, a herbata musy zostać wylana z czajniczka, aby się za długo nie parzyła. Na górze czajnika umieszczone jest sito, mające zapobiec przelaniu fusów z czajniczka.

  5. Herbata - najczęściej są to wysoko gatunkowe oolongi, ale można również używać herbat pu-erh i czarnych.

  6. Przyrządy herbaciane używane w trakcie ceremonii, typu szczypczyki, łyżeczka i elementy używane w traPrzelewanie herbaty z gaiwan do cha-haikcie czyszczenia przyborów po ceremonii.

    Gaiwan
    Gaiwan- filiżanka z przykrywką i podstawka
    Gawian jest popularny ze względu na wygodny sposób używania. W Europie jest raczej mało znany. Najczęściej znajduje zastosowanie przy parzeniu szlachetnych herbat zielonych. Początkowo używanie Gaiwanu może sprawiać pewne trudności ze względu na konieczność opanowania sztuki przelewania herbaty do czarek. 

    Cha-bei i Wen-Xiang Bei
    Cha-bei i Wen-xiang bei – Czarka i kubeczek do delektowania się aromatem
    Wysokogatunkową herbatę pije się powoli. Dzięki niewielkiemu rozmiarowi czarek herbacianych delektowanie się smakiem stanowi naturalną przyjemność. Powstaje atmosfera wyciszenia i skupienia. W dosłownym tłumaczeniu kubeczek wen–xiang bei służy do "wsłuchiwania" się w aromat. 

^ do góry


© Copyright Lucky 2006

Strona powstała 12.maja.1998 roku

Materiały znajdujące się na stronie można wykorzystywać dowolnie tylko i wyłącznie do celów niekomercyjnych.
W przypadku wykorzystania ich do celów komercyjnych proszę o kontakt z autorem strony.