|
Wersja dla drukarki
[ Informacje ogólne |
Akcesoria | Ceremonia ]
Przebieg ceremonii
-
Najpierw
trzeba przygotować wodę. Powinna mieć około 95oC.
-
Następnie
wlewa się wodę do czajniczka, aby go ogrzać.
-
Przelać wodę
z czajniczka do czarek - je też należy ogrzać.
-
Wodę z
czarek wylewa się, opłukując czajnik z zewnątrz na tacę.
-
Następnie
nabiera się ok. 5 g. herbaty i umieszcza w czajniku.
-
Zalać je gorącą
wodą, przepłukać, a następnie wylać wodę na tacę.
-
Ponownie napełnić
czajnik (aż po brzegi) gotującą się wodą i przykryć.
-
Po upływie
minuty lub dłużej (w zależności od gatunku herbaty), napar rozlewa się
do czarek.
Jak napełnić czarki herbatą:
a) czajnik należy trzymać nisko, aby zapobiec
ulotnieniu się aromatu.
b) herbata we wszystkich czarkach powinna mieć taki sam
kolor. Jak tego dokonać? Używane są dwa sposoby:
1) nalać herbatę jednocześnie
do wszystkich 3 czarek (troszkę może się wylać, ale to nie szkodzi)
2) ostatnia kroplę herbaty (ta,
która parzy się najdłużej) wylać na tacę, aby nie zmieniła koloru
napoju w czarkach.
c) jeśli w czajniczku została herbata przelej ją do cha-hai.
Po upływie czasu parzenia w czajniczku nie może być herbaty.
-
Jeszcze w
czasie, gdy goście piją pierwsze parzenie herbaty, należy już zacząć
drugie.
-
Gdy goście
skończą pić herbatę, czarki powinne być puste. Herbatę powinno się
wypić 'na raz'. Gdyby jednak czarki nie zostały opróżnione, goście
powinni wylać resztę zawartości na tacę.
-
Jeśli któryś
z gości się opóźnia, nie wypił jeszcze swojej herbaty, zaś zaparzona
jest już następna, wówczas powinno przelać się zawartość czajniczka
do cha-hai, żeby herbata nie parzyła się zbyt długo.
-
Jeśli
wszystkie czarki są ponownie puste, można ponownie wlać w nie herbatę.
-
Zazwyczaj
herbata z drugiego parzenia ma najlepszy smak. Parzenie powtarza się aż
zalewane liście stracą aromat.
Zazwyczaj powtarza się to 3 (do 5) razy, w zależności od jakości
herbaty.
Czyszczenie
akcesoriów po zakończeniu ceremonii:
-
Najpierw należy
usunąć liście z czajniczka.
-
Należy użyć
łyżeczki do nabierania herbaty, aby usunąć liście z czajnika. Jeśli
nie ma takowej, można użyć palca wskazującego.
-
Przepłukać
wszystkie elementy wodą.
-
Pozostawić w
zaciemnionym miejscu do wyschnięcia.
^
do góry
|