Artykuły | Przepisy | Herbaciarnie | Galeria | Rozrywka | O stronie | Forum
 
Artykuły:
 
Opis herbaty
Chanoyu
Gong-Fu Cha
Mieszanki
Pionierzy
Ameryka
Europa
Klasyfikacja
Eliksir...
Aromatyzowane
Rooibos
Herbaciarnie
Orientalne
Spożycie
Tablice
Ciekawostki
Co Lepsze?
Co w herbacie?
Wróżenie z fusów
Pastylka

Wersja dla drukarki

[ Informacje ogólne | Akcesoria | Ceremonia ]

Przebieg ceremonii

  1. Najpierw trzeba przygotować wodę. Powinna mieć około 95oC.

  2. Następnie wlewa się wodę do czajniczka, aby go ogrzać.

  3. Przelać wodę z czajniczka do czarek - je też należy ogrzać.


  4. Wodę z czarek wylewa się, opłukując czajnik z zewnątrz na tacę.


  5. Następnie nabiera się ok. 5 g. herbaty i umieszcza w czajniku.

  6. Zalać je gorącą wodą, przepłukać, a następnie wylać wodę na tacę.


  7. Ponownie napełnić czajnik (aż po brzegi) gotującą się wodą i przykryć.


  8. Po upływie minuty lub dłużej (w zależności od gatunku herbaty), napar rozlewa się do czarek.
    Jak napełnić czarki herbatą:
        a) czajnik należy trzymać nisko, aby zapobiec ulotnieniu się aromatu.
        b) herbata we wszystkich czarkach powinna mieć taki sam kolor. Jak tego dokonać? Używane są dwa sposoby:
            1) nalać herbatę jednocześnie do wszystkich 3 czarek (troszkę może się wylać, ale to nie szkodzi)
           2) ostatnia kroplę herbaty (ta, która parzy się najdłużej) wylać na tacę, aby nie zmieniła koloru napoju w czarkach.
        c) jeśli w czajniczku została herbata przelej ją do cha-hai. Po upływie czasu parzenia w czajniczku nie może być herbaty.

  9. Jeszcze w czasie, gdy goście piją pierwsze parzenie herbaty, należy już zacząć drugie.

  10. Gdy goście skończą pić herbatę, czarki powinne być puste. Herbatę powinno się wypić 'na raz'. Gdyby jednak czarki nie zostały opróżnione, goście powinni wylać resztę zawartości na tacę.


  11. Jeśli któryś z gości się opóźnia, nie wypił jeszcze swojej herbaty, zaś zaparzona jest już następna, wówczas powinno przelać się zawartość czajniczka do cha-hai, żeby herbata nie parzyła się zbyt długo.

  12. Jeśli wszystkie czarki są ponownie puste, można ponownie wlać w nie herbatę.

  13. Zazwyczaj herbata z drugiego parzenia ma najlepszy smak. Parzenie powtarza się aż zalewane liście stracą aromat. Zazwyczaj powtarza się to 3 (do 5) razy, w zależności od jakości herbaty.

Czyszczenie akcesoriów po zakończeniu ceremonii:


  1. Najpierw należy usunąć liście z czajniczka.

  2. Należy użyć łyżeczki do nabierania herbaty, aby usunąć liście z czajnika. Jeśli nie ma takowej, można użyć palca wskazującego.

  3. Przepłukać wszystkie elementy wodą.

  4. Pozostawić w zaciemnionym miejscu do wyschnięcia.

^ do góry


© Copyright Lucky 2006

Strona powstała 12.maja.1998 roku

Materiały znajdujące się na stronie można wykorzystywać dowolnie tylko i wyłącznie do celów niekomercyjnych.
W przypadku wykorzystania ich do celów komercyjnych proszę o kontakt z autorem strony.